Luontoyhteys - avain luonnon hyvinvoinnin vaikutuksiin


 


Metsä. Minulle se on paikka, jossa rauhoitun. Siellä olen kotonani, siellä selviää ajatukset, siellä voin tuntea ilot ja surut turvallisesti. Metsä on kirkkoni. Olen metsän  lapsi.

Minun luontoyhteyteni ja luontosuhteeni on vahva. Minut on kieritetty metsän sammaleissa pienestä pitäen. Metsässä on retkeilty, marjastettu, sienestetty ja tehty töitä. Metsästä on tullut tuttu ja turvallinen paikka, jonka olen aina tuntenut kutsuvana. Se on ollut läsnä myös kaupungissa asuessani, lähimetsä on vetänyt puoleensa enemmän kuin ostoskeskus.

Mitä se sitten tarkoittaa, luontoyhteys?

Luonto on se kaikki missä elämme, mitä on ympärillämme. Kaikki paitsi ihmisen rakentama. Luontokappaleet, eläimet ja ihmiset, ilma, meri, metsät - kaikki olemme osa luontoa.  Yhdessä olemme suuri kokonaisuus, jossa jokaisella on paikkansa. Luontoyhteydessä on kyse siitä miten vahvasti tunnemme kuuluvamme tähän kokonaisuuteen, miten kotonamme olemme luonnossa ja miten osaamme antaa luonnon hoitaa hyvinvointiamme. 

Täällä metsän ja meren lähellä tätä kirjoittaessa se on helpompi ymmärtää kuin suuren kaupungin keskustassa. Ihmisen rakentama erottaa meidät luonnosta, mutta ihmisen rakentamassa olemme kuitenkin kaikki luonnossa. 

Ihmisen aivot ovat hyvin vähän muuttuneet viimeisien 10 000 vuoden aikana. aivojemme syvimmät osat reagoivat edelleen kuten kivikaudella. Olemme siis kotonamme luonnossa, siihen meidän aivomme ovat kehittyneet: liikkumaan, työskentelemään ja ajattelemaan luonnossa. Luonnossa voimme parhaiten. 

Olemme olleet määritelmällisesti kaupunkilaislaji vasta vuodesta 2008. Se tarkoittaa, että kaupunkialueilla asuu enemmän ihmisiä kuin maaseudulla. Samaan aikaan aivomme eivät kuitenkaan ole kaupungistuneet, ne yhä ovat luonnossa kotonaan. Kaupungin ärsykkeiden keskellä elimistömme on jatkuvan pienen stressin keskellä. Mietipä sitä?

Luonnon hyvää tekevät vaikutukset ovat tutkittuja ja todistettuja, uutta tietoa tipahtelee jatkuvasti. Tutkittua ja todistettua on sekin, että kauas luonnosta ajautuneet voivat yhä huonommin: ovat stressaantuneita, kärsivät sekä kehon että mielensairauksista ja tarvitsevat apua löytääkseen luontoyhteyden kautta hyvinvointia. 

Luontoyhteyttä voi vahvistaa. Se on toki luonnollisesti muuttuva kunkin elämäntilanteemme mukaan. Toisinaan olemme lähempänä luontoa kuin toisina hetkinä. Missä tahansa elämäntilanteessa yhteyttä voi kuitenkin vahvistaa ja  näin saada hyvinvointivaikutuksia oman terveytensä tueksi. 

Vahva luontoyhteys on yhteydessä siihen kuinka paljon hyvinvointivaikutuksia voimme luonnosta saada.

Lapsuuden luontomuistot herättelevät
tämän päivän luontoyhteyttä.
Ajatusten antaminen luonnolle
syventää omaa luontoyhteyttä.


Muutama helppo vinkki luontoyhteyden vahvistamiseen: 

1. Mieti mikä oli lapsena lempipuuhaasi luonnossa.

Olitko majan rakentaja vai tykkäsitkö enemmän istua mättäällä syömässä eväitä? Kenen kanssa menit luontoon? Miltä luonnossa tuntui? Mikä on lempimuistosi lapsuuden luonnosta?
Paluu lapsuusmuistoihin herättää mielen ja kehon luontoyhteyden juurille. Voisitko ammentaa niistä muistoista nykyhetkeen?

2. Lähde metsään lapsen kanssa. 

Lapsen uteliaisuus, seikkailunhalu ja tutkimusmatkailijan asenne ovat aikuisellekin oivia apuja kaivaa esiin ja lähteä tutkimaan luontoa näiden ominaisuuksien avulla. Ota mallia lapsesta ja näet ja tunnet luonnon uudella tavalla.

3. Löydä lempipaikkasi luonnossa.   

Vietä aikaa lempipaikassasi. Anna aistien avautua: tunne alusta allasi, kuule ympäristön äänet, näe suuri näkymä ja pienet yksityiskohdat, tuoksuttele kaikki nenääsi ajautuvat tuoksut, ehkäpä myös maistat turvallisesti marjoja. Vietä rauhassa aikaa. Hyvin pian huomaat olemuksesi rauhoittuvan ja mielen kirkastuvan.

4. Lisää lyhyitä taukoja päiviisi ja vietä ne luontoympäristössä. 

Metsän tai puiston puutteessa, voit tuoda työpisteelle luontokuvia, luontoelementtejä  (kiviä, käpyjä, keppejä) ja kuunnella luonnon ääniä tauon aikana.

5. Vietä aikaasi luonnossa hidastaen.

 Vaikka hikilenkki olisi juuri sinun juttusi, anna hitaalle kävelylenkille mahdollisuus. Aloita pienellä hetkellä, jos pitkä aika tuntuu vaikealta. Pienenkin hetken aikana ehdit saada hyviä vaikutuksia. Hidastaen sinulle jää aikaa huomata enemmän. Keskity löytämään pieniä yksityiskohtia, ihmetyksiä. Niillä on voima onnellistaa sinua. (Niistä voit lukea edellisestä postauksesta).

 

Lapselle luontoyhteyden vaaliminen
on luontaista.

Seikkailu ja tutkiminen vahvistavat
luontoyhteyttä.


 

 

 Metsän ei tarvitse olla sinun kirkkosi.

Se voi antaa hyvää muun merkityksen kautta. Se silti hellii terveyttäsi, mieltäsi ja elämänlaatuasi. Luontoyhteyden vahvistuessa vahvistuvat myös sen positiiviset vaikutukset. 

Miten voisit vahvistaa luontoyhteyttäsi?


Yksi lempipaikoistani on
pieni kallio kaislikon suojassa.

Siinä missä minut on pyöritetty sammalissa,
näin on tehty myös omille lapsilleni.

Kommentit

  1. Olipa jotenkin pysäyttävä teksti. Itsekin olen aina rakastanut olla luonnossa, siellä ajatukset virtaa ihan eri tavalla. Mutta oli kyllä kiva lukea myös toi, että elämäntilanteesta riippuen luonto on läsnä. Tällä hetkellä ei valitettavasti niin paljoa, mutta jotenkin ihana tietää, että kyllä sinne pääsee heti takaisin, kun vain haluaa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lapsikin sairastuu syöpään.

Se ei ole ohi, kun se on ohi

Pacing - lajeista haastavin