Fibro ja Keto, mikä pari!
Lääkäri kysyi minulta viime maaliskuussa, että olinko joskus ennen voinut ruokavaliolla paremmin. Hyvä kysymys. Ymmärsin siinä hetkessä, että kyllä. Aina, kun olin halunnut kiloista eroon ja sen vuoksi jättänyt sokerit ja vehnät pois, olin myös voinut paremmin. Kunnes taas olin hissukseen palannut takaisin höttöhiilareiden maailmaan, jäätelöiltapaloihin ja suklaavälipaloihin. Enää ei ollutkaan hyvä olo.
Matkani alussa, ilman sokeria ja viljoja, tutkin ketogeenista ruokavaliota paljon. Luin kirjoja, sivustoja, lehtiä ja artikkeleja..Tutustuin ketogeeniseen ruokavalioon huolella. Tapasin ystävän, joka oli jo hypännyt keto-maailmaan ja hänen kokemuksistaan sain lisäbuustia. Hissukseen siirryin ketoilemaan kokonaan. Olo parani kohisten, maailma kirkastui ja kivut jäivät. Tuli tietysti myös kevät ja kesä lämpöineen, nekin auttavat särkyihin. Mutta kirkkaus mielessä ja energinen olo oli huomattava. Jatkoin ketogeenisella tiellä, paino putosi ja kehonkuva muuttui positiiviseksi. Varmasti ensimmäistä kertaa aikuisiällä.
Tässä yksi loistava opus, jonka avulla perehtyminen ketogeeniseen ruokavalioon onnistuu. |
Kun saa hyviä kokemuksia, on helppo jatkaa. Ja kun tekee valinnat hyvinvoinnista käsin, on vielä helpompi jatkaa. Ja niinpä olen jatkanut, kohta vuoden. Ei sokeria, ei viljoja, ei juureksia. Hyvin vähän hiilihydraatteja. Rasvaa paljon, hyvää rasvaa. Ja sopivasti proteiinia.
Fiilis - Cafe & Bistro Turussa, vahva suositus. Listalla paljon ketoilijalle sopivaa. Tämä vohveli savulohitäytteellä vei nälän ja oli todella herkullinen. |
Aluksi kuulosti kovin vaikealta kaikki makrojen laskemiset
yms. Silloin oli apua luetuista opeista ja syömisten kirjaamisesta. Itse
kirjasin Yazio-sovellukseen, joka laski ruokien sisältämät makrot jokaista
rasvagrammaa myöten. Hissukseen olin kartalla, osasin tehdä oikeita valintoja
jo kaupassa ja tiesin mitä syödä voidakseni hyvin. Osallistuin Keto
kickstart-ohjelmaan, josta sain hyvät vinkit ja ohjeet alkuun. Näihin
materiaaleihin palaan aika ajoin edelleen. Ja seuraan sekä saan vinkkejä
Facebookin sivustoilta. Rouva Keto tarjoilee tietoa ja reseptejä, hienoa
keskustelua positiivisessa hengessä. Ketoreseptejäkin on Facebook pulollaan. Uskallan väittää, että taustatyö tulee tehdä
hyvin, jotta matkalla pysyy ja saa tuloksia.
Mitäkö syön?
Hyvin. Maukasta, herkullista ruokaa. Syön nälkään. Syön kylläiseksi. Ja pysyn
kylläisenä. Ei turhia houkutuksia kaupassa, nälän saapuessa jaksan odottaa valmista
ateriaa. Syön paljon rasvaa. Paljon munia. Rasvaista kalaa. Avokadoa. Salaattia.
Pekonia. Lihaa. Kanaa. Majoneesia. Oliiviöljyä, voita, kookosöljyä,
avokadoöljyä. Juustoja.
Lempiruokani. Karita Tykän ohjetta mukaellen: Salaatti, kurkku, keitetty muna, pannulla pyöräytetty kylmäsavulohi, hapankaali, avokado, tilli, majoneesi, oliiviöljy, suola, pippuri |
Aamupalaksi syön kananmunaa ja avokadoa. Joskus kylkeen
pekonia tai lohta. Lounaaksi salaattia lisukkeilla, kastikkeena oliiviöljyä ja
majoneesia. Päivälliseksi kala/kana/liha seuranaan kukkakaalimuusi tai
salaatti. Ja se majoneesi. Pannulle voi tai kookosöljy. Toisinaan näillä pärjää. Saatan kyllä itsevalmistamaani vuokaleipää syödä iltapalaksi tai
herkutella turkkilaisella jugurtilla ja lakritsijauheella. Syön hyvin ja hyvää,
aina herkullista.
Rohkeus muuttaa perinteinen käsitys hyvää tekevästä
ruokavaliosta lienee se suurin ja haastavin askel. Senpä vuoksi hyvät
taustatiedot ovat eduksi. Ja ne harha-askeleet, joiden kautta huomaa, ettei niitä
kannata ottaa. Itselläni varsinkin eksyminen liikaan hiilarimäärään laukaisee
migreenin ja palauttaa säryt. Eipä siinä kovasti tee mieli harhailla polulta.
Valintoja se vaatii. Koukusta irrottautumisen jälkeen se onneksi on helppoa. Ja hyvä olo motivoi. Eikä raikkaampi olemus, kevyempi ja särytön olo, kirkkaampi mieli, energisempi fiilis yhtään heikennä motivaatiota. Ja tässä fibroa ajatellen vaikeassa vuodenajassa hienoa on se, että ilmojen aiheuttamat vaivatt eivät juurikaan oikean ruokavalion kanssa kiusaa. Ne huomaa, mutta niiden kanssa pärjää. Motivoi taas lisää.
Minulle keto ja hyvin vähäiset hiilarit ovat toimineet lääkkeenä tässä lääkkeettömässä hoidossani. Kovin yksilöllisiä olemme, mutta kannustan todellakin kokeilemaan. En ole ainut, joka on ruokavaliosta saanut avun. Enkä viimeinen. Se on varmaa. Ruoka on yksi osa-alue, jolla voin itse vaikuttaa olooni. Ei se kuitenkaan ainut ole. Olisikin liian helppoa. Liikunta, uni ja stressinhallinta, siinä vielä seikkoja, jotka olisi hyvä olla kunnossa pärjätäkseen. Joskus pärjää hyvin, joskus heikommin. Elämä on. Niistä lisää tuonnempana.
Senpä vielä sanon, että Keto tekee hyvää.
Ketogeeninen ruokavalio ei poissulje herkuttelua laisinkaan. Mahdollisuuksia on paljon ja maussa ei tarvitse tinkiä. |
Kommentit
Lähetä kommentti