Luonnon ihmetykset onnellistamisen tukena

Pienen pienet yksityiskohdat. Niissä on taikaa. Kutsun niitä ihmetyksiksi. Joku puhuu haltioitumisesta. Myös hurmioituminen kuvaa ilmiötä hyvin.  Itse olen napannut ihmetys-termin ruotsalaiselta tiedetoimittaja Maria Boreliukselta.

Ihastuin tähän termiin luettuani Maria Boreliuksen kirjan ”Hyvinvoinnin vallankumous”.  
Kirja oli piristävästi erilainen kuin totutut elämänhallintaoppaat. Borelius on tosiaan tiedetoimittaja, joka kertoo kirjassa omasta tutkimusmatkastaan hyvinvointiin. Hän kertoo matkallaan eri maailmankolkissa tapaamistaan ihmisistä, heidän elämäntavoistaan ja valinnoistaan. Hän lähti matkalleen halusta selvittää miksi tietyissä paikoissa maailmassa asuu keskimääräistä onnellisempia ja terveempiä ihmisiä. 
 
 
Kirjassa ruokavalion, liikunnan, tietoisuuden ja elämäntapojen ohella yksi hyvän elämän rakennuspalikka on ihmetykset.
 
Mitä ne ihmetykset sitten ovat?
Ne ovat niitä yksityiskohtia, näkymiä, jotka saavat kehossa aikaan läikähdyksen. Saavat sinut hymyilemään, ihastumaan. Huokaamaan, että Wau!  Ne voivat olla näkyjä kaupungilla; miten vanha pariskunta kulkee käsi kädessä toisiaan tukien. Ne voivat olla hyviä tekoja arjessa. Kauniita maisemia. Kevään merkkejä luonnossa. Tai ihan yksinkertaisesti pieniä, suuria ja pienenpieniä yksityiskohtia ympärillämme.


Sen lisäksi, että luonto jo itsessään rauhoittaa, saa siitä moninkertaiset vaikutukset antautumalla ihmetyksille.Niiden huomaaminen tuo elämään ihan huomaamatta sisältöä, joka saa suunpielet venymään ylöspäin. Ne nousevat haastavissakin tilanteissa hippasen, toisinaan ihan korviin asti.
 
 
 
Pienet haltioitumisen hetket, joita ihmetykset meille tarjoavat, vaikuttavat ihan tutkitusti onnellisuuden kokemukseen. Mitä enemmän niitä näemme ja koemme, sitä enemmäm koemme myös onnellisuutta. Se mihin keskitymme, se vahvistuu. 
 
 
Antamalla aistien avautua, hidastamalla ja keskittymällä pieniin, voimme siis kovinkin helposti onnellistua. Hidasta siis askelta, keskity huomaamaan pieniä, pysähtele, tunne läikähdykset ja anna hymyn nousta. Onnellistut. Lupaan sen.
 
Mistä sinä tänään haltioiduit?
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Se ei ole ohi, kun se on ohi

Lapsikin sairastuu syöpään.

Pacing - lajeista haastavin