Luonnon hyvinvointivaikutukset

Meillä on nykypäivänä lääkettä moneen vaivaan, lähes kaikkeen kolotukseen. Purkista on helppo napata, lääkäristä saa reseptin ja jälleen hoidetaan vaiva pois päiväjärjestyksestä välttämättä oireen juurisyihin sen enempiä keskittymättä. Tai edes niitä selvittämättä. Helppoa. Ja lopulta aika lyhytnäköistä. Japanissa on herätty jo jokin aikaa sitten ja perustettu luonnonhelmaan lääkärikeskuksia, joissa lääkkeeksi määrätään metsäkylpyjä. Yksinkertaisesti metsäkävelyjä, oleskeluja metsässä. Lääkkeeksi määrätyt polut ovat eri mittaisia, erilaisissa maastoissa ja erilaisten puiden ja kasvien ympäröimiä. Vaivasta riippuen lääkäri määrää juuri tietyn polun käveltäväksi.
Miksikö? Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat merkittävät. Ja kaikkien helppo saavuttaa. Jo 10 minuuttia luonnossa alentaa verenpainetta, 20 minuutissa yleinen mieliala kohenee, tunnin luonnossa olon jälkeen keskittymiskyky paranee, kahdessa tunnissa kehon palautumismekanismit aktivoituvat. Ja onhan luonnolla kokonaisvaltainen positiivinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin: se tehostaa aineenvaihduntaa, lievittää masennusta, rauhoittaa hermostoa, parantaa immuunipuolustusta, rentouttaa ja rauhoittaa mieltä.
Luonnon hyväätekevyys perustuu siihen yksinkertaiseen seikkaan, että ihminen on osa luontoa. Aivomme eivät juuri ole viimeiseen 10 000 vuoteen kehittyneet, aivojemme syvimmät osat reagoivat edelleen kuten kivikaudella. Olemme siis kotonamme luonnossa, siihen meidän aivomme ovat kehittyneet: liikkumaan, työskentelemään ja ajattelemaan luonnossa. Jatkuvien virikkeiden keskellä elämme jatkuvassa stressitilassa ja se jo itsessään sairastuttaa meitä. Luonnossa siis aivomme saavat luvan olla kotonaan.
Aistit ovat suuressa roolissa luonnossa kulkiessa. Kun astumme luontoon ja hidastamme hieman askelta, aistit herkistyvät. Aistiemme kautta olemme enemmän läsnä hetkessä ja itsemme äärellä. Alamme kuulla mitä mielessä ja kehossa kuiskailee, mitä itselle kuuluu. Aistien kautta havaitsemme ihmetyksiä (lue tästä aiheesta ihan oma kirjoitus:( ), kuulemme luonnon ja itsemme, tunnemme, tulemme hetkeen ja rauhoitumme. Syke laskee, hermosto rauhoittuu, tunteet nousevat, havainnoimme enemmän. Kaikki tämä tapahtuu, kun keinotekoiset ärsykkeet jäävät ulkopuolelle.
On se myös kemiaa, siihen perustuu pitkälti myös tuo japanilaisten metsäkylpy. Eri puut vapauttavat erilaisia mikrobeja ja mikrobien tiedetään tukevan terveyttä. Biodiversiteettihypoteesin mukaan ylihygieenisyys ja vähäinen kosketus monimuotoiseen luontoon yksipuolistaa ihmiselimistön mikrobiomia, mikä puolestaan vaikuttaa immuunipuolustuksen säätelyyn. Immuunipuolustuksen epätasapaino taas voi johtaa erilaisiin tarttumattomiin tauteihin ja häiriöihin, kuten allergioihin, tyypin 1 diabetekseen, suolistosairauksiin, astmaan ja jopa syöpään. Tämä tieto on poimittu Helsingin Yliopiston Adele-hankkeen artikkelista. Mielenkiintoista ja näin todistettu, että luonnossa oleilulla voimme vahvistaa immuunipuolustustamme siellä olevien mikrobien avulla.
Aistien herkistymisen kauttaa syntyvät moninaiset vaikutukset, mikrobit, erilainen läsnäolo, luontoyhteyden vahvistuminen ja aivojen paluu omaan ympäristöönsä - nämä kaikki yhdessä mahdollistavat sen, että oleskelemalla luonnossa teemme hyvinvointitekoja itsellemme.
Voisitko jo tänään tehdä hyvinvointiteon itsellesi ja viedä itsesi luontoon? Metsään, rannalle, puistoon - ihan vaikka vaan vartiksi istuskelemaan. Helppo ja halpa hyvinvointiteko. Kirjoittelen seuraavaksi siitä miten luonto on omaan hyvinvointiini vaikuttanut. Ja se todentotta on vaikuttanut.
Minun luontohetkiäni voit seurata Instagramissa @luontokupla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lapsikin sairastuu syöpään.

Se ei ole ohi, kun se on ohi

Pacing - lajeista haastavin